Vakantie is... alles vergeten?

Zijn er algemene regels die je moet respecteren, ongeacht waar je de vakantie doorbrengt? ...
verderlezen

Tagatose, een nieuwe suiker die de wereld op zijn kop zal zetten?

Wat is suiker? Suiker, ook gekend onder de naam van sacharose, is een onvermijdelijk ingrediënt van de dagelijkse voeding geworden. Om de energiebehoeften ...
verderlezen

Soja

Wie kan zeggen dat hij of zij nooit soja eet? NIEMAND! Soja is in verschillende vormen te vinden in de meeste gefabriceerde voedingsproducten. Maar ...
verderlezen

Weet wat je eet via dieetteam.be

"Light", "van nature rijk aan calcium", "natuurlijke bron van Omega 3": het is slechts een greep uit de gezondheidsclaims waarmee de consument de jongste ...
verderlezen

De zeer actieve suikerlobby houdt niet van ethiek

De uitvinding in Frankrijk van de week van de smaak door de suikerindustrie en zijn lobby, de suikercollectieve, wilde oorspronkelijk een tegenwicht zijn ...
verderlezen

'Het ''tienuurtje'': nuttig of een uitvinding van de landbouwvoedingsmiddelenindustrie?'

Om de consumptie van snacks te stimuleren, heeft de landbouwvoedingsmiddelenindustrie het tienuurtje opnieuw opgang doen maken. Door aan de leerkrachten ...
verderlezen

De valstrikken van het snoepen (snacking)

Door het "dictaat van de drie maaltijden" (ontbijt, middagmaal, avondmaal) te stigmatiseren zetten bepaalde handelaars/distributeurs van de landbouwvoedingsmiddelensector ...
verderlezen

Water dat kracht geeft

De firma  Neways brengt het Super Athletic Water op de markt, een water dat het uithoudingsvermogen van de atleten zou verbeteren door de toevoer van ...
verderlezen

Een nieuw kwaliteitslabel voor parafarmaceutische producten

Op initiatief van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) werd op 15 februari 2007 een nieuw label gelanceerd. Dat label heeft tot doel om aan de consument ...
verderlezen

Voedingsinformatie en verwachtingen van consumenten

Veel spelers in de voedingssector ontwikkelen tegenwoordig een voedingsbeleid zonder echter rekening te houden met de behoeften en verwachtingen van consumenten. ...
verderlezen

Consumptie van bereide gerechten neemt toe

De Belgen consumeren almaar meer bereide gerechten. Dit gaat ten koste van de zelfbereide maaltijden: zo blijkt uit een studie van het OIVO over de percepties ...
verderlezen

E-additieven: opletten geblazen!

Over de additieven in de voedingsmiddelen die we eten doet het gerucht de ronde dat ze gevaarlijk zouden zijn voor de gezondheid. Om daaromtrent duidelijkheid ...
verderlezen

Ongezonde bewaarmiddelen

De bewaarmiddelen hebben geen goede reputatie bij de mensen. Laten we evenwel niet vergeten dat hun eerste functie erin bestaat de levensduur van de voedingsmiddelen ...
verderlezen

Kazen van rauwe melk hebben het gemunt op zwangere vrouwen en kinderen

Er zijn vergiftigingen door kazen op basis van rauwe melk aan het licht gekomen die werden veroorzaakt door bacteriën, zoals de Listeria. Als gevolg ...
verderlezen

Rauwe eieren kunnen je zuur opbreken!

Als u gevoelig bent voor darminfecties (vooral bij kinderen, zwangere vrouwen, zieken en bejaarden), wordt rauwe eieren eten ten sterkste afgeraden. De ...
verderlezen

Additieven in voedingsmiddelen

Meestal wordt de lijst van ingrediënten afgesloten met een opsomming van E-nummers of met hun specifieke benaming voorafgegaan door hun categorienaam. ...
verderlezen

Soepen & co

Ze maakten enkele jaren geleden een sterke comeback, hebben hun eigen hippe bars en eisen steeds meer plaats op in de winkelrekken. Waarover hebben we ...
verderlezen

Vermageringsproducten: wie mag je nog vertrouwen?

Op de verpakking van wonderproducten zoals vermageringsproducten, stop-met-roken-producten, middelen tegen verouderen of tegen haaruitval, wemelt het ...
verderlezen

Het Calorie Kompas van Coca-Cola, informatie of desinformatie?

Coca-Cola lanceerde op zijn website recent een caloriekompas, dat verschillende dranken met elkaar vergelijkt. In theorie geen slecht idee, maar de praktijk ...
verderlezen

Het soepdieet

Het soepdieet is een eenvoudige methode die enkele jaren geleden ontwikkeld werd met als doel om op één week tijd 5 tot 7 kg gewicht te verliezen. Er ...
verderlezen

Industriële soep

De industriële soepen vind je in de rekken in verschillende vormen: in poedervorm, in blik, in tetrabrik of in een fles in de afdeling 'verse producten'. ...
verderlezen

Welke voedingswaarde bieden mijn voedingsproducten?

Als men wil dat de consumenten de totale hoeveelheid zout verminderen die ze op een dag innemen, dan moeten ze de nodige informatie over de voedingswaarde ...
verderlezen

Kiezen voor minder gezouten voedingsproducten... Hoe doe je dat

We eten te veel zout..., maar hoe kunnen we onze dagelijkse zoutconsumptie terugschroeven? Om de consument te helpen bij het evalueren van de hoeveelheid ...
verderlezen

Top 20 van de meest zoute voedingsproducten

We eten te veel zout. Met een consumptie van meer dan 8 à 10g zout per dag, overschrijdt de Belg ruim het maximum van 5g per dag dat de Wereldgezondheidsorganisatie ...
verderlezen

Bevat u maaltijd te veel zout?... Doe de test

Naast de reukzin, de tastzin, het gehoor en het zicht is het smaken het vijfde basiszintuig van de mens. Bij de dieren speelt dat zintuig een belangrijke ...
verderlezen

Eet u zoute producten? Om 10 uur...

De zoutconsumptie kan product per product geëvalueerd worden, maar moet ook in de context van de samenstelling van het hele eetpatroon bekeken worden. Om ...
verderlezen

Eet u zoute producten? Bij de aperitief...

De zoutconsumptie kan product per product geëvalueerd worden, maar moet ook in de context van de samenstelling van het hele eetpatroon bekeken worden. Om ...
verderlezen

Eet u zoute producten? Bij het ontbijt...

De zoutconsumptie kan product per product geëvalueerd worden, maar moet ook in de context van de samenstelling van het hele eetpatroon bekeken worden. Om ...
verderlezen

Eet u zoute producten? Bij het middagmaal...

De zoutconsumptie kan product per product geëvalueerd worden, maar moet ook in de context van de samenstelling van het hele eetpatroon bekeken worden. Om ...
verderlezen

Eet u zoute producten? Bij het avondmaal...

De zoutconsumptie kan product per product geëvalueerd worden, maar moet ook in de context van de samenstelling van het hele eetpatroon bekeken worden. Om ...
verderlezen

Opgepast met de functionele voedingsmiddelen!

We horen nu al enkele jaren veel spreken van die voedingsmiddelen met hun gunstige effecten voor onze gezondheid. We komen er courant mee in contact en ...
verderlezen

+58%

Onderzoekers van het University College van Londen hebben vastgesteld dat consumenten die een hoofdzakelijk industriële voeding eten, 58% meer risico ...
verderlezen

...
verderlezen

Zout

Wat is zout precies? Het zout dat ook keukenzout genoemd wordt, is natriumchloride (NaCl). Het bestanddeel dat belangrijk is voor het menselijke organisme, ...
verderlezen

Het Laatste Avondmaal... op het voorplan!

Met de jaren zijn de afmetingen van de borden en de hoeveelheden brood op de tafel toegenomen. Er werd rekening gehouden met de relatieve afmetingen van ...
verderlezen

De zogezegde voedingsproducten met negatieve calorieën

Het concept van de zogezegde voedingsproducten met negatieve calorieën. "De voedingsproducten die vet verbranden zijn producten die meer calorieën ...
verderlezen

Zijn de moleculen van de antiaanbaklaag van keukeninstrumenten gevaarlijk?

Perfluoroctaanzuur, ook PFOA genoemd, en één van zijn afgeleide producten zijn synthetische moleculen die sinds 1951 gebruikt worden voor de antiaanbaklaag ...
verderlezen

Nuttige tips voor je blokperiode!

Move-eatwww.move-eat.be, een website ontwikkeld door het OIVO, biedt interessante artikels aan, zoals een plan om voor je examens te slagen door het respecteren ...
verderlezen

Hoe kom je de examens door?

De voorbereiding Tijdens de blokperiode moeten de hersenen hard werken. Daarom is het belangrijk dat ze voldoende energie toegediend krijgen in de ...
verderlezen

Zou het kunnen dat je hooikoorts hebt?

Wat is hooikoorts?Wat vaak "hooikoorts" genoemd wordt, is in feite een neusontsteking ten gevolge van een allergische reactie op pollen in de lucht. Het ...
verderlezen

Pollenkalender

Rode ogen die tranen, een loopneus, een brandende keel, voortdurende niesbuien... en dat terwijl het zonnetje zo mooi schijnt? Zou het kunnen dat je hooikoorts ...
verderlezen

Er is suiker en 'valse' suiker

Naast aspartaam zijn er nog vervangsuikers bij de vleet bijgekomen. Welke eigenschappen hebben die producten en vooral: welk product kies je best? Tagatose, ...
verderlezen

Bioproducten in de lift

Meer dan acht gezinnen op de tien hebben minstens een keer bio gekocht tijdens de voorbije 12 maanden. Steeds meer producenten wagen zich aan bio en dat ...
verderlezen

Jaarverslag van het FAVV: de vinger aan de pols in de voedselketen

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen viert in 2010 zijn wettelijk tienjarig bestaan en geeft in zijn jaarverslag toe dat de ...
verderlezen

VN leggen maximumgehalte melamine in voedingswaren vast

De Verenigde Naties hebben een maximumgehalte voor melamine in voedingswaren vastgelegd. Voortaan wordt er maximum 1 milligram per kilogram getolereerd ...
verderlezen

Prijsaanduidingen in de apotheek

Een prijsaanduiding op de producten in de apotheek: dat is toch heel normaal als je het vanuit de optiek van de consumenteninformatie bekijkt ? In Frankrijk ...
verderlezen

De verkoop van voedingssupplementen overschrijdt kaap van 13 miljard dollar per jaar

De verkoop van voedingssupplementen bedraagt al meer dan 13 miljard dollar per jaar, terwijl ze niet meer effect hebben als een placebo. Dat blijkt uit ...
verderlezen

Eet meer honing

Wat is honing eigenlijk? Wie honing zegt, denkt meteen aan de bijtjes die van bloem naar bloem vliegen om de waardevolle nectar te verzamelen die bloemen ...
verderlezen

Detox

Iedereen heeft wel al horen spreken over het fameuze detox-dieet. Dat is niet de nieuwste trendy ontwenningskuur voor de ene of andere beroemdheid, zoals ...
verderlezen

Vegetariër, en wat dan nog?

De vegetarische producten Er bestaan almaar meer zogezegde "vegetarische" producten. Ze worden gemaakt op basis van soja, quorn, of nog peulvruchten. De ...
verderlezen

Een onaanvaardbare manipulatie

Wat de reclame zegtDe enige informatie die gegeven wordt, is:Suiker maakt niet bijzonder veel dikker (de titel).Waar (het antwoord).1 gram suiker levert ...
verderlezen

Radioactieve paddenstoelen

Een voetje en een hoedje in een kleur die kan variëren van wit over crèmekleur tot donkerbruin: we hebben het hier niet over de nieuwste kledingcollectie, ...
verderlezen

Cannabis en gezondheid

Jongeren associëren cannabis met een party houden en plezier maken. Ze gebruiken cannabis onder vrienden op feestjes. Maar wat zijn in werkelijkheid ...
verderlezen

Anderhalf glas bier, wijn of sterke drank kan het risico voor borstkanker vergroten

In het kader van haar campagne "Actiedag Borstkanker 2010", heeft de Stichting tegen kanker er vrijdag op gewezen dat anderhalf glas van een alcoholische ...
verderlezen

Het eetpatroon uit de fifties

Sinds de jaren 1950 is de maatschappij veel veranderd. Wat er is bijgekomen zijn de fastfoodrestaurants, de bereide gerechten, de limonades in diverse ...
verderlezen

Energiedranken synoniem van alcoholisme?

Volgens een Amerikaanse studie is bewezen dat de jongeren die meer dan 52 blikjes per jaar drinken, goed op weg zijn naar alcoholverslaving. De studie ...
verderlezen

Chrono-dieet

U ziet een prachtig kleedje in een uitstalraam, maar jammer… het is niet in uw maat! Misschien kunt u een dieetje beginnen zodat het u toch nog past. ...
verderlezen

Atkins dieet

Wie heeft er nog nooit van gedroomd om snel enkele overbodige kilootjes kwijt te raken? Iedereen toch!? Daarom zijn er ook zoveel diëten, het ene al ...
verderlezen

Het Ornish dieet

Het pashokje: plaats van de (harde) waarheid voor iedereen die met licht overgewicht kampt. Alles is te klein of te smal en uiteindelijk verlaat u de ...
verderlezen

Het koolsoepdieet

Wie heeft nog nooit ervan gedroomd om met een eenvoudig wondersoepje enkele kilootjes kwijt te raken? Wel, dat is nu mogelijk! Het koolsoepdieet belooft ...
verderlezen

Het Scarsdale dieet

Wie heeft nog nooit, na de zoveelste sneer van iemand uit de directe omgeving over een paar kilootjes te veel, gedacht: "Nu begin ik een dieet"? Iedereen ...
verderlezen

Het zonedieet

Als je weet dat de vrouwenbladen aldoor schermen met de slogan"snel en blijvend vermageren", kan er dan iets meer aanspreken dan een belofte van snel ...
verderlezen

Fricker dieet

Na de eindejaarsfeesten of de vakantie stellen mensen algauw enige gewichtstoename vast. Dan moeten ze op dieet en daarbij willen ze natuurlijk die kilootjes ...
verderlezen

Dunkan dieet

In onze huidige maatschappij moet iedereen aan de standaardnormen voldoen: je moet getrouwd zijn, een huis hebben, een goede baan hebben, twee kinderen ...
verderlezen

Montignac dieet

"Verlies 5 kg op een week tijd", dat staat het hele jaar door te lezen in de vrouwenbladen! Wat kan er nu moeilijk zijn aan het volgen van al die wonderdiëten, ...
verderlezen

Miamidieet

Iedereen droomt er toch van om met een droomlichaam over zonnige stranden te lopen paraderen? Maar de kilootjes die zich altijd op strategische en storende ...
verderlezen

De slaap

Wie heeft nog nooit zin gehad om gewoon in bed te blijven wanneer de wekker ging? Want je bent nog moe, maar je hebt natuurlijk ook die verplichtingen ...
verderlezen

Een bord transvetzuren

Er zijn goede en slechte vetten. De transvetzuren hebben al altijd deel uitgemaakt van onze voeding. Ze bestaan in hun natuurlijke vorm in melk, zuivelproducten ...
verderlezen

Slaapbevorderende pads op de markt in Europa

In Duitsland bracht de firma Nachtmilchkristalle (letterlijk vertaald "nachtmelkkristallen") een hormoon op de markt dat de slaap bevordert. Het principe ...
verderlezen

Nieuw onderzoek bevestigt: antibiotica verliezen hun kracht

Het is ondertussen geen nieuws meer: door alomtegenwoordigheid van antibiotica bestaat het risico dat bacteriën zo evolueren dat ze er uiteindelijk resistent ...
verderlezen

Voedingsdiversificatie voor de allerkleinsten

Jonge ouders zitten vaak met massa's vragen over het ogenblik waarop hun baby van flessenvoeding op vaste voeding mag overschakelen. Te veel of niet genoeg? ...
verderlezen

De transvetzuren

De transvetzuren, ook TVZ genoemd, zijn hoofdzakelijk het resultaat van een behandeling van de oliën om ze een vastere consistentie te bezorgen teneinde ...
verderlezen

Statines, fytosterol of fytostanol ?

Wie te hoge cholesterol zegt, zegt statine. Dat zijn de meest recente geneesmiddelen om de cholesterol te verlagen. Die te hoge cholesterol is vaak te ...
verderlezen

Palmolie en haar impact op de gezondheid

Goed nieuws: een voorstel om de consumptie van palmolie in de voeding terug te schroeven, staat op het punt goedgekeurd te worden. Het Parlement van de ...
verderlezen

Ergonomie op kantoor

Zowel op kantoor als thuis brengen mensen almaar meer tijd voor hun computer en dus aan hun bureau gezeten door. Om de problemen te vermijden die aan ...
verderlezen

Hongarije overwoog de invoering van een hamburgertaks

Aansluitend op de verschijning van enkele studies, die hebben aangetoond dat de Hongaren te veel, te zout en te vet eten, zou de Hongaarse regering op ...
verderlezen

Het Jenny Craig dieet

Hebt u ook al een dieet gevolgd en ervan gedroomd om tijdens dat dieet elke dag evenwichtige en caloriearme gerechten aan huis geleverd te krijgen? Wel, ...
verderlezen

Het 'Fat Burning Furnace'-dieet

Wie heeft nog nooit de aandrang gevoeld om zich met hart en ziel op een dieet te storten na een vervelende opmerking van een kennis over het lichaamsgewicht? ...
verderlezen

Goedkope generische geneesmiddelen, graag !

Sinds 1 april (neen hoor, geen aprilvis!) kost meer dan de helft van alle bestaande generische geneesmiddelen – op zich al goedkoop – nog eens 6% ...
verderlezen

Geen dvd nodig om te leren praten

Pech! De dvd's die worden aangeboden aan ouders van baby's van 12 tot 18 maanden oud, om hen sneller te leren praten, zijn volgens een studie van Amerikaanse ...
verderlezen

Alcohol schadelijk voor de gezondheid?

Volgens een studie die door het British Medical Journal werd uitgevoerd in acht landen van West-Europa, zouden bijna 10% van de kankers bij mannen en ...
verderlezen

9 tips om gevarieerd en evenwichtig te eten

Minstens vijf stukken fruit en groente per dag Groenten en fruit bevatten veel mineralen (calcium, kalium, magnesium, …) en vitaminen (vitamine C, ...
verderlezen

Nestlé stopt met het ophemelen van het drankje Boost

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft aangekondigd dat de Zwitserse voedingsreus Nestlé heeft beslist voortaan geen gezondheidsvoordelen ...
verderlezen

Gebruiksaanwijzing huisapotheek

Waar installeer je het medicijnkastje ? In een vochtige omgeving kan de kwaliteit van geneesmiddelen achteruitgaan. Het is dus beter ze te bewaren ...
verderlezen

Vervuilde lucht inademen

Verschillende bronnen van vervuiling Er zijn veel bronnen van vervuiling en ze kunnen zich op het individuele, collectieve of professionele vlak situeren. ...
verderlezen

De luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren

8 praktische tips Door te kiezen voor gezonde materialen en onderhoudsproducten, zoals bijvoorbeeld producten met een ecolabel, vermindert het risico ...
verderlezen

Is aspartaam gevaarlijk?

De meeste consumenten die letten op hun calorie-inname, kiezen voor lightproducten. Daarvan bestaan twee soorten. Ofwel hebben ze een verlaagd gehalte ...
verderlezen

Voedingsvezels

Voedingsvezels hebben tal van positieve eigenschappen, gaande van het verhelpen van constipatie tot het verkleinen van het risico op kanker. Juist of ...
verderlezen

Verkoudheid met of zonder zink?

Een constant lopende neus, keelpijn, ferme niesbuien, hoofdpijn en oorsuizingen: dat is zonder twijfel een verkoudheid. Meer bepaald is dit een zeer frequent ...
verderlezen

Alcohol en verslaving

Een aperitiefje drinken onder vrienden, met collega's iets gaan drinken na het werk, … is dat niet de gewoonste zaak van de wereld? Toch schuilt er ...
verderlezen

Snel en gezond eten klaarmaken

Zoals het wit konijn in Alice in Wonderland al zei: 'Te laat, te laat, je weet wel hoe dat gaat, je haast je suf en toch ben je te laat, te laat, te laat, ...
verderlezen

Depressie vermijden dankzij omega 3

Over het positieve effect van omega 3 op de gezondheid van het menselijk hart bestaat een consensus, maar over de gunstige werking van omega 3-vetzuren ...
verderlezen

De microgolfoven

Tijd, een almaar zeldzaam wordend kostbaar goed. Met het werk en de kinderen ontbreekt het ouders heel vaak aan tijd om lekkere gerechtjes zelf te bereiden. ...
verderlezen

Ramadan

De ramadan is de periode waarin de moslims vasten. Van zonsopgang tot zonsondergang eten ze niet, drinken ze niet en hebben ze geen seksuele betrekkingen. De ...
verderlezen

Borstvoeding

Negen maanden heb je erop gewacht en dan is hij of zij daar eindelijk. Het wonder der wonderen is geschied en al onmiddellijk dringt zich een essentiële ...
verderlezen

BabyNes

"In één minuut hebt u een babyflesje klaar, goed gedoseerd, zonder klonters en op de juiste temperatuur! Met één hand! Stel in één beweging de juiste ...
verderlezen

Een platte buik

Heel vaak is onze buik een zorgenpunt: opgeblazen, onbekoorlijk, mollig, slap… We moeten waakzaam blijven want een buikje kan mettertijd een dikke buik ...
verderlezen

Het eetgedrag

Het eetgedrag is een gewoonte die mensen al van kindsbeen met de paplepel ingegeven krijgen. Het is dus logisch dat verandering brengen in dat gedrag ...
verderlezen

Het paleodieet

Wanneer we naar onze voorouders kijken, stellen we vast dat er van obesitas geen sprake was, ten minste als we de paleontologen mogen geloven... Er zijn ...
verderlezen

Is een barbecue gevaarlijk?

De barbecue is heel erg in bij de bevolking. De typische geuren die zich verspreiden, doen mensen algauw het water in de mond komen en zetten alle zintuigen ...
verderlezen

Geneesmiddelen pletten of niet?

Als iemand ziek is, is het vanzelfsprekend dat we het die persoon zo gemakkelijk mogelijk proberen te maken. Dat doen we door hulp te bieden bij dagelijkse ...
verderlezen

Ei = cholesterol?

In het collectieve onderbewustzijn worden eieren al te vaak gelijkgesteld met cholesterol. De consumenten hebben de neiging hun consumptie te beperken ...
verderlezen

Gezondheidsclaims

Vandaag de dag dienen de voedingswaren niet maar alleen om ons te voeden, maar ook om onze gezondheidstoestand te verbeteren. Er bestaan verschillende ...
verderlezen