Sporen van pesticiden in fruit en groenten

Pesticiden worden gebruikt om parasieten en bepaalde plantenziekten te bestrijden. Soms wordt de behandeling uitgevoerd na het oogsten, bijvoorbeeld om ...
verderlezen

Risicovolle voeding?

Risicoproducten zijn voedingsmiddelen waarbij mogelijk een gevaar op voedselvergiftiging kan optreden. Deze producten kunnen, wanneer ze niet in goede ...
verderlezen

Voedselveiligheid: de wetgeving

Onze levensmiddelenwetgeving is erg uitgebreid. Ze is grotendeels op Europese regels gebaseerd. Ten gevolge van verschillende voedselcrisissen, denk aan ...
verderlezen

Voeding op de voet gevolgd!

De verschillende crisissen die zich hebben voorgedaan in de landbouwvoedingsmiddelenwereld gedurende de jaren negentig hebben positieve gevolgen gehad ...
verderlezen

GGO's

Wat zijn ggo's? Genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) zijn organismen (dieren, planten, bacteriën, …) waarvan het genetische materiaal (DNA) ...
verderlezen

Vervalste boter en Europese steun

Italië, 2000. Een Italiaans bedrijf, Italburro, dat banden heeft met de maffia, produceerde boter die weinig of geen melk bevatte, maar wel talk en koolwaterstoffen. ...
verderlezen

Vergif op je bord

De jungle van de voedingsadditieven. De Europese Unie inventariseert momenteel meer dan 300 goedgekeurde additieven en dat cijfer blijft nog stijgen. ...
verderlezen

Gratis maaltijd voor inspectie van de Mc Do-keuken

We zijn het laatste weekend van augustus. De fastfoodketen Mc Do lanceert zijn reclamecampagne "Il faut le voir pour le croire"/"Je moet het zien om het ...
verderlezen

De allergieverwekkende stoffen op de etiketten van voedingsmiddelen

Volgens het OIVO is de aanduiding van de aanwezigheid van een eventuele allergieverwekkend product essentiële informatie en een aanzienlijke stap vooruit ...
verderlezen

Diepgevroren voedingsproducten

Veel mensen stellen gezonde en evenwichtige voeding gelijk met het gebruiken van verse producten en van grondstoffen die als gezond beschouwd worden doordat ...
verderlezen

Zijn de moleculen van de antiaanbaklaag van keukeninstrumenten gevaarlijk?

Perfluoroctaanzuur, ook PFOA genoemd, en één van zijn afgeleide producten zijn synthetische moleculen die sinds 1951 gebruikt worden voor de antiaanbaklaag ...
verderlezen

VN leggen maximumgehalte melamine in voedingswaren vast

De Verenigde Naties hebben een maximumgehalte voor melamine in voedingswaren vastgelegd. Voortaan wordt er maximum 1 milligram per kilogram getolereerd ...
verderlezen

Champignons

Wat kan er in dit seizoen meer toepasselijk zijn dan een boswandeling om champignons te gaan plukken? Er gaat toch niets boven het laten slinken van die ...
verderlezen

De vaat doen: korvee wordt milieuvriendelijke handeling

"Wie moet vandaag de vaat doen?" is in een gezin, met of zonder kinderen, een vraag die niemand graag hoort en die meer dan eens aanleiding geeft tot ...
verderlezen

Bisfenol A gevaarlijk?

Bisfenol A (BFA) wordt gebruikt als stabilisator en verharder van kunststoffen. Deze stof vinden we terug in tal van plastic producten (zoals fopspenen, ...
verderlezen

Hongarije overwoog de invoering van een hamburgertaks

Aansluitend op de verschijning van enkele studies, die hebben aangetoond dat de Hongaren te veel, te zout en te vet eten, zou de Hongaarse regering op ...
verderlezen

Productiefout bij Jean Caby: consument breekt een tand

In februari 2008 brak een consument, die een bord pasta met worstjes at, een tand op een steentje van enkele millimeters groot dat in een worst van het ...
verderlezen

Slechts helft horecazaken scoort goed na inspectie Voedselagentschap

In 2009 kreeg slechts 57 % van de horecazaken een gunstige evaluatie van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). 12.128 ...
verderlezen

Sporen van 365 verschillende bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit in Europa

Het Europees Agentschap voor de Voedselveiligheid heeft in 2008 in alle Europese landen samen 365 verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen teruggevonden ...
verderlezen

9 tips om gevarieerd en evenwichtig te eten

Minstens vijf stukken fruit en groente per dag Groenten en fruit bevatten veel mineralen (calcium, kalium, magnesium, …) en vitaminen (vitamine C, ...
verderlezen

FAVV: Geen reden tot bezorgdheid voor levensmiddelen uit Japan

Een dikke maand na de kernramp in het Japanse Fukushima gaat het fel opgewaaide stof langzaam maar zeker liggen. Veel consumenten blijven echter bezorgd ...
verderlezen

Is een barbecue gevaarlijk?

De barbecue is heel erg in bij de bevolking. De typische geuren die zich verspreiden, doen mensen algauw het water in de mond komen en zetten alle zintuigen ...
verderlezen