Paardenvlees

Voedingswaarde

Gewoon paardenvlees:

  • Kcal 109
  • kJ 458
  • E 21 g
  • V 2,6 g
  • K 0,5 g

(Samenstellingtabel voedingsproducten, IPL 2004)

Gezonde eigenschappen

Paardenvlees is een vleessoort die veel eiwitten van hoogwaardige biologische kwaliteit bevat, veel ijzer dat gemakkelijk opgenomen wordt (4 mg/100g), veel vitamine (B12) en veel spoorelementen (Selenium, Zink, Koper).

Maak de goede keuze

De mooie magere stukken van het paardenvlees zijn de steak, gebraad, karbonade.

Bewaring: hoe en hoe lang?

Rauw paardenvlees is maar heel beperkt houdbaar in de koelkast op een temperatuur van 4°C. Rauw vlees is een zeer bederfbaar product.
Voor een langere bewaring in de koelkast kun je het paardenvlees beter braden of je moet het bewaren in de diepvriezer op een temperatuur van -18°C.
Controleer geregeld de temperatuur in je koelkast en diepvriezer.

Bereidingstips

Paardenvlees komt maar matig aan bod in de Belgische gastronomie: de meest voorkomende bereiding is paardenbiefstuk.