Feestmenu's met een klein budget

Hier zijn enkele voorbeelden van evenwichtige feestmenu's met niet te veel calorieën en tegen een matige prijs. Het probleem met de feestmenu's is immers dat ze vaak veel vet en te weinig groenten bevatten.

Voor Kerstmis

Mini quiche broccoli-gerookte zalm
Pompoensoep
Kalkoengebraad met bosbessen - gevulde aardappel en zijn groenten (witlof, champignons,...)
Chocolademousse - peer
Mini quiche broccoli-gerookt spek
Pompoensoep
Kalkoengebraad – gevulde aardappel en zijn groenten (witlof, champignons)
Chocolademousse - peer
Prijs (drank niet inbegrepen)*
De prijs van dit menu komt op ±5,61€ per persoon op basis van productprijs nationaal of distributeurmerk. De kosten kunnen dus nog gedrukt worden door eersteprijsproducten te gebruiken: naar 4.49€

*December 2010
Prijs (drank niet inbegrepen)*
Door de gerookte zalm door gerookt spek te vervangen en de bosbessen bij de kalkoen weg te laten, komt het budget per persoon op 4,85€ à 3,83€.

*December 2010

Voor de recepten: ga naar de rubriek "Mijn recepten"

Hoe gezond is dit zeer appetijtelijke menu?

Dit menu zal voldoende groenten aanvoeren zonder een overvloed aan vet en suikers in te brengen. Het voorgerecht, de quiche broccoli gerookte zalm, verenigt een seizoengroente met de gerookte zalm, een vis met veel omega 3 vet. De quiche wordt opgediend samen met een krokante salade, in fijne repen gesneden en met vinaigrette. (Als u geen taartjesvormen hebt, kunt u een grote taartvorm gebruiken voor een grote quiche, die u daarna in zes stukken snijdt).

De soep zal kleur brengen, maar ook veel antioxidanten, de vitaminen C en vezels aanvoeren.

De kalkoenfilet is een magere vleessoort. Om in de traditie te blijven, kan bij de kalkoen een bosbessencompote geserveerd worden die zal worden gebruikt om de aardappel te vullen. Het bord wordt verder afgewerkt met gestoofd witlof, de champignonragout en de aardappelpuree.

Om deze maaltijd af te ronden: een mousse van fondantchocolade met blokjes peer, gepocheerd in een lichte siroop met kaneel. Dit dessert behoeft niet veel extra suiker, wat des te beter is voor de gezondheid.

Voor Nieuwjaar

Noorse saladecocktail
Tatin van witlof met geitenkaas
Zalm met fijne groentjes - pomme duchesse
Peer-mangomix op carpaccio van sinaasappel
Noorse saladecocktail
Tatin van witlof met geitenkaas
Kippenfilet met fijne groentjes - pomme duchesse
Peer op carpaccio van sinaasappel
Prijs (drank niet inbegrepen)*
Dit menu komt op ±6,63€ per persoon afhankelijk van de prijs voor nationaal merk of distributeurmerkproduct. De kosten kunnen dus nog gedrukt worden als u eersteprijsproducten gebruikt: 5,92€.

*December 2010
Prijs (drank niet inbegrepen)*
Door de Noorse salade en de pijnboompitten uit de tatin weg te laten, door de zalm te vervangen door kippenfilet en door de mango uit het dessert te schrappen, kom je met een budget van 4,34€ à 3,98€ per persoon toe.

*December 2008

Voor de recepten: ga naar de rubriek "Mijn recepten"

Levert dit menu ons ook Omega 3?

In dit menu voor Nieuwjaar zit nogal wat vis. Zowel de haring als de zalm levert omega 3.

Maar dat is nog niet alles: dit menu bevat ook veel groenten en fruit, met het witlof in het voorgerecht, de garnering van het hoofdgerecht en het dessert.

Voor de bereiding is meer weinig vet nodig en dankzij dat gegeven zult u geen zwaar gevoel hebben wanneer u de dis verlaat.

De fijne groentjes bieden veel en kleurrijke mogelijkheden om het bord te versieren.

De fijne deegbladen lenen zich zowel voor zoute als voor zoete bereidingen.

In ons dessert wordt een fruitsalade (van peer en mango) verwerkt, waaraan nog meer smaak gegeven kan worden met een beetje kaneel en/of andere kruiden (vanille, peper, kardemom,...). Door het dessert kort in de oven te zetten zal de deeglaag licht krokant worden en een prima basis vormen voor dit weinig gezoet dessert.