Kleurrijke, goedkope en - waarom niet? - evenwichtige feestmenu's?

De feestperiode is altijd heel ingewikkeld om te beheren. De hang naar pracht en praal vermengt zich met het streven naar redelijk blijven, zowel betreffende de samenstelling van het menu, dat men toch evenwichtig wil houden, als wat het budget betreft dat aan het hele feest besteed wordt.
De feestmaaltijden bevatten vaak zeer veel vetten en eiwitten en weinig groenten.

Hierna volgen twee ideeën voor kerst- en nieuwjaarsmenu’s die goedkoop, evenwichtig en tegelijk feestelijk en kleurrijk willen blijven.

Kerstmenu nr.1

Salade van groene linzen met gerookte zalm en citrusvruchten
Varkensgebraad met groenten (erwten, wortelen) en muisaardappeltjes (in pomme duchesse)
Rolgebak met confituur

Dit menu kost ±6.95€* per persoon op basis van de prijs van producten van nationaal of distributeurmerk.. De kosten kunnen dus nog verlaagd worden door hoofdzakelijk naar eerste prijsproducten terug te grijpen: 5.92€ *

Behalve dat ze een zeer goede smaak hebben, zijn de linzen heel interessant wat de voedingswaarde betreft. Ze bevatten een groot gehalte aan vitaminen (A, B-groep waaronder folaten), mineralen (fosfor, ijzer, mangaan en koper) en vezels. Ze zijn zeer licht verteerbaar en bevatten zevenmaal meer ijzer dan spinazie. De citrusvruchten bevatten veel vitamine C en antioxydanten (flavonoïden). De zalm levert vetten van goede kwaliteit: de fameuze omega 3-vetten.

Het varkensgebraad, van de filet gesneden en dus magerder, is vergezeld van seizoensgroenten. De aardappeltjes zorgen voor kleur en een originele toets.

Het dessert is wel licht gesuikerd, maar bevat heel weinig vet.

*Prijs (drank niet inbegrepen)(november 2010)

Kerstmenu nr.2

Salade van veldsla met witte pens, noten en appel
Zeewolffilet met groentetagliatelli en gebakken aardappelen
Salade van wintervruchten met kwarkschuim

Dit menu kost ±4.70€* per persoon op basis van producten van nationaal of distributeurmerk. De kosten kunnen dus nog verlaagd worden door vooral eerste prijsproducten te gebruiken. De prijs komt dan op 4.62€*.

Veldsla bevat een grote hoeveelheid vitaminen (C, E, B12), antioxydanten, ijzer, omega 3 en voeren tegelijk weinig calorieën aan. De noten doen de smaak van de veldsla nog sterker uitkomen. Ze bevatten veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. De appel zorgt voor een toets van versheid en gaat wonderwel samen met de witte pens.

De zeewolffilet levert veel eiwitten (die uit essentiële aminozuren bestaan), mineralen (ijzer, fosfor, calcium, zink, fluor, mangaan, selenium en koper) en vitaminen van de B-groep. Hij levert weinig vetten. De groentetagliatelli worden met heel weinig vet klaargemaakt en zorgen voor vitaminen, mineralen en vezels in de maaltijd.
De aardappelen worden gebakken in een pan met antiaanbaklaag, in een bodempje olijfolie, dus met weinig vetten.

Het dessert is vers en licht. De kwark zorgt voor calcium, fosfor en vitaminen van de B-groep. De vruchten zijn seizoensproducten.

*Prijs (drank niet inbegrepen)(november 2010)

Zo stellen we ook twee ideeën voor een nieuwjaarsmenu voor.

Nieuwjaarsmenu nr.1

Groentebeignets
Gebakken kippenwit met engelenhaar
Pannacotta met citrusvruchten

Dit menu kost ±5,15€* per persoon op basis van producten van nationaal of distributeurmerk. De kost kan dus nog verlaagd worden door vooral eerste prijsproducten te gebruiken: de prijs wordt dan 4.64€*.

Het voorgerecht laat de gasten lekkere groenten proeven in een originele vormgeving. Het is een gezond, caloriearm en kleurrijk gerecht.

Het hoofdgerecht prikkelt complexloos de zintuigen, met als klein extra pluspunt dat er kruiden van de Maghreb gebruikt worden. Kippenwit is een mager gevogeltevlees, dat gemakkelijk klaar te maken is en veel eiwitten van goede kwaliteit en veel ijzer bevat. De uien zijn goed voor het hart- en bloedvatensysteem en werken een te hoge bloedsuikerspiegel tegen.

De mengeling van zuivelproducten en citrusvruchten in het dessert levert een aangenaam en gezond gerecht. De zuivelproducten bevatten veel calcium en eiwitten van heel goede kwaliteit alsook vitaminen (van de B-groep, vitamine A en D). De citrusvruchten leveren veel vitaminen (o.a. vitamine C en van de B-groep), mineralen (calcium en fosfor) en antioxydanten.

*Prijs (drank niet inbegrepen)(november 2010)

Nieuwjaarsmenu nr.2

Lichtgebonden soep van reuzenpompoen met dooierzwammen
Paprika’s gevuld met tonijn en rijst
Licht brooddeeg met vruchten

Dit menu kost ±6.70€* per persoon op basis van producten van nationaal of distributeurmerk. De kostprijs kan dus nog verlaagd worden door vooral eerste prijsproducten te gebruiken: de prijs wordt dan 5.97€*.

De lichtgebonden soep heeft veel kleur en tankt volop antioxydanten, vitamine C en vezels bij terwijl ze tegelijk weinig calorieën bevat.

De tonijn is een goede leverancier van eiwitten, mineralen en spoorelementen (ijzer, jodium, zink, koper). Hij bevat goede vetten (omega 3) en ook vitamine D. Tonijn in blik is betaalbaar en het hele jaar verkrijgbaar. De groenten kleuren de maaltijd en leveren al hun vitaminen en mineralen.

Het dessert is minder vet en minder zoet dan een klassieke vruchtentaart. Het is een smakelijk alternatief dat zonder wroeging gegeten mag worden.

*Prijs (drank niet inbegrepen)(november 2010)