Dit jaar kies ik voor CouchSurfing!

Wat is CouchSurfing?

 • Er is nog gastvrijheid in de wereld! Dat blijkt heel sterk uit de formule van CouchSurfing. Dit is een concept dat iedereen de mogelijkheid biedt om gratis voor één of meerdere nachten bij een inwoner van het ene of andere land te gaan logeren... Hoe dan wel? Het is heel eenvoudig. Dankzij het internet en een sociaal netwerk van meer dan één miljoen mensen die bereid zijn om gastvrijheid te verlenen aan elkaar! Dankzij de CouchSurfing websites staan gastheren en -vrouwen over de hele wereld klaar om reizigers te slapen te leggen op hun sofa of in de logeerkamer, louter voor het plezier van de ontmoeting en de uitwisseling. Zegt het u iets?
 • Het doel van couchsurfing bestaat ook in het bevorderen van uitwisselingen, van positieve en uiteraard verrijkende ervaringen door het ontdekken van de leefwijze van de inwoners van andere landen. Met een beetje goede wil en menselijkheid kun je de wereld veranderen! Het motto van couchsurfing.com is niet voor niets: "Help met het creëren van een betere wereld, één Couch per keer!".

CouchSurfing is grenzeloos!

 • Couchsurfing.com, de belangrijkste website voor deze gastvrije uitwisselingen, heeft leden in 230 landen en communiceert in 1.270 verschillende talen! Mogelijkheden te over om interessante oorden op te zoeken!
 • Het is Casey Fenton, een Amerikaan, die de vereniging Couchsurfing.com in 2000 opstartte. In het vooruitzicht van een verblijf van enkele dagen in IJsland, maar niet bereid om alleen in een hotel te slapen, vatte deze trekker het idee op om naar 1.500 studenten in Reykjavik een mail te sturen met de vraag of niemand hem logies voor enkele nachten kon aanbieden. Hij kreeg tientallen positieve antwoorden op die vraag en vond die uitstap een buitengewoon positieve ervaring!
 • Terug in de V.S. lanceerde hij het project CouchSurfing. In 2004 kwam de website eindelijk op het net. In 2006 verscheen de 2.0 versie van de website en dat jaar kwam ook de grote doorbraak van het project.
 • Nu komen er geregeld groepen CouchSurfers samen om de website te verbeteren en verder uit te breiden.

Hoe word je een "CouchSurfer"?

 • Heel eenvoudig! Je schrijft je gewoon in op één van de bestaande websites voor de gastvrije uitwisselingen.
 • Die inschrijving is over het algemeen gratis.
 • Een wederzijdse verbintenis is niet verplicht om tot het sociale netwerk toe te treden. Dat wil zeggen dat je gerust kunt informeren bij anderen naar mogelijkheden om logies te krijgen zonder dat je zelf reizigers in je huis moet ontvangen als je dat niet wilt... Je kunt je beperken tot een rol als gids voor andere leden.
 • Een essentiële stap is de opmaak van je profiel. Dat moet voldoende gegevens over jezelf bevatten, je persoonlijkheid schetsen, je beroep vermelden, de talen die je spreekt, je levenswaarden, je interessepunten, de landen die je interessant vond en waarom, ... zodat de andere leden zich een idee kunnen vormen.
 • Vergeet niet er je foto bij te voegen, bij voorkeur een foto die bij andere couchsurfers interesse zal wekken om je beter te leren kennen.
 • Als je eenmaal actief lid bent, zullen de commentaren van je contactpersonen de beste reclame zijn!

De gastpersoon die mij bevalt...

 • Voordat je beslist, moet je vanzelfsprekend een gastpersoon kiezen die je bevalt. Lees om gemakkelijk te zijn de commentaren van de andere leden: dat zal je helpen om je een idee te vormen.
 • Contacteer enkel de mensen die je echt graag zou willen ontmoeten. Hebben jullie gemeenschappelijke bezigheden of interessepunten? Spreekt het aangeboden type logies je aan? Ligt de leefwijze van de gastpersoon jou ook? Zijn er details die maken dat je graag met die persoon zou spreken, ervaringen met hem/haar wilt uitwisselen?

De verblijfformule die bij mij past...

 • Nog een belangrijk punt is de stijl die je verwacht van het verblijf. Ben jij een echt fuifbeest en denk je eraan bij iemand te gaan logeren en telkens pas laat in de nacht te gaan slapen, kies dan niet voor een gastpersoon die een profiel heeft waaruit blijkt dat hij/zij altijd vroeg naar het werk moet vertrekken.
 • Om een plek om te logeren te vinden, moet je er ook aan denken om op tijd te beginnen zoeken. Geen last minute, maar ook geen drie maanden op voorhand. Ideaal is: twee à drie weken vóór je vertrek. Doorgaans weten de gastpersonen op die (middellange) termijn wel te zeggen of ze je ja dan nee kunnen ontvangen.

De juiste ingesteldheid

 • Wanneer je een gastpersoon begint te zoeken, stuur dan persoonlijke mails om een goede indruk te maken en om bij de andere partij interesse te wekken om jou te ontmoeten! Denk aan details zoals "Wat mij in uw profiel aanspreekt, is...".
 • Contacteer ook meerdere personen om zeker te zijn dat je één beschikbare plek vindt voor de data die jij wenst.
 • Wees beleefd bij vertraging of annulering en verwittig je gastpersoon!
 • De gastpersoon ontvangt je gratis en voor niets. Begin dus niet pietepeuterig te doen of te zeuren, maar probeer je aan de (zeer) lokale leefwijze aan te passen.
 • Respect is belangrijk: je bent niet thuis! Zorg dat je logies bij het vertrek nog precies hetzelfde is als bij je aankomst of properder...!
 • Als je voor je verblijf een afgemeten programma uitgedokterd hebt, licht je gastpersoon daar dan over in. Zo kun je afspraken maken over je komen en gaan in de woning, of je zelf een sleutel krijgt, of er 's avonds een uur is op waarop de deuren onverbiddelijk sluiten,...
 • Het is ook hoffelijk om een geschenkje voor de gastpersoon mee te nemen als bedankje! Een klein typisch aandenken, een klein gebaar kan al volstaan.

Enkele tips

 • Open staan is één van de belangrijkste punten bij CouchSurfing! Je ontmoeting met de andere is immers bevoorrecht bij dit type van reizen. Je moet dus mensen willen ontmoeten, er gesprekken mee willen voeren en niet constant op je uurwerk zitten kijken! Wees flexibel! Als dat een probleem stelt voor jou, dan kies je beter voor een andere vakantieformule.
 • Improviseer! Als het profiel van een andere gastpersoon je ook aansprak, waarom zou je die dan niet eens even gaan opzoeken; waarom zou je geen adresjes proberen te ontdekken die je anders niet bezocht zou hebben?

En wat als je zelf mensen wilt ontvangen?

Als je plaats en tijd hebt, kun je ook reizigers logies aanbieden. Er is veel vraag... voor zeer veel bestemmingen. En als logies aanbieden niet tot je mogelijkheden behoort, maar je toch geïnteresseerd bent om trekkers te ontmoeten, meld dat dan duidelijk en bied misschien je diensten aan als (lokale) gids, bijv. voor het helpen ontdekken van interessante plekjes voor een typisch lokaal hapje en een drankje!

En hoe zit het met de veiligheid?

 • Avontuur is aanlokkelijk, maar maakt ook soms een beetje bang... De eerste vraag is natuurlijk: is er risico aan verbonden?
 • De website CouchSurfing.com stelt alles in het werk om het netwerk zo veilig mogelijk te maken. De commentaren zijn daarbij een grote hulp! Lees ze aandachtig, ze zijn een bron van betrouwbare informatie. Ongeregeldheden vallen snel op, bijvoorbeeld als er mannen zijn die op amoureuze ontmoetingen azen via het netwerk...
 • De certificatie is verplicht en dat helpt ook. Om gecertificeerd te worden, moet het lid een gift doen aan de vereniging. Die certificatie bewijst de betrokkenheid bij het netwerk en de juistheid van het opgegeven adres.
 • De borging is een bevestiging van het vertrouwen in een ander lid.
 • Benut alle middel die ter beschikking staan en bestudeer de profielen van de leden goed om je een mening te vormen. Als je bij aankomst een onveilig gevoel hebt, kun je nog altijd naar een herberg gaan.
 • Eerbied voor de vertrouwelijkheid is ook voorzien. Je beslist zelf welke gegevens de andere netwerkleden zullen mogen zien en wie wel en niet toegang krijgen tot je profiel.

Enkele interessante websites

 • www.couchsurfing.com. Dit is de grootste website voor gastvrije uitwisselingen, met meer dan 1,6 miljoen leden in 235 verschillende landen en in 70.000 steden! Inschrijven is gemakkelijk en verschaft je toegang tot de duizenden ledenprofielen. De omvang van het netwerk is het grootste voordeel, maar de kwaliteit van de interface van de website is ook het vermelden waard dankzij het gebruiksgemak.
 • www.hospitalityclub.org. Dit is de website die de beweging aan het rollen gebracht heeft. Hospitalityclub telt 328.629 leden in 207 landen. Inschrijving is gratis en het doel bestaat er ook in affiniteiten te vinden voor ontmoetingen bij de ene of de andere, maar wederzijds logies aanbieden is ook hier niet verplicht.
 • www.bewelcome.org of www.globalfreeloaders.com brengen internetgebruikers van over de hele wereld in contact met elkaar.
 • www.warmshowers.org is zeer origineel! Het is een website die, zoals ze zelf zegt, "De fietsgastvrijheid op het web" stimuleert. Mensen bieden er gastvrijheid aan fietstoeristen. Inschrijven is gratis en gebaseerd op een wederzijdse verbintenis. Eén zekerheid heb je al: als jij een fietstoerist bent, heb je dat alvast gemeen met de andere gastpersonen!

Spreekt CouchSurfing je nog altijd aan? Als je een vakantie met veel ontmoetingen en nieuwe ontdekkingen wilt, is dit de ideale formule!


Bron: http://www.routard.com/