Belorigine van Danone

Het heeft niet lang geduurd voordat de landbouwvoedingsmiddelenindustrie inzag hoe belangrijk de consument de oorsprong van de producten vindt. Daarom is vanaf heden ook opnieuw de interesse van de fabrikanten voor dat element opgelaaid.

Een concreet voorbeeld: het nieuwe productgamma Belorigine van Danone.

Op de verpakking lezen we: "Gefabriceerd in België" of "Gemaakt in België met Belgische melk" of nog "Gemaakt in België met Belgische chocolade".

Wordt de consument goed geïnformeerd door de vermeldingen? Is dit geen misleiding?

Eerst en vooral is het evident dat er ontegensprekelijk risico voor misleiding van de consument is in het geval van Belorigine. Zowel door zijn naam als door zijn verpakking (met Belgische vlaggetjes erop) laat dit product de consument denken dat het product 100% Belgisch is. Dus is aanduiding van de oorsprong verplicht… Maar de oorsprong waarvan?

Dat een product in België gefabriceerd werd, garandeert niet voor de consument niet dat het ook met Belgische ingrediënten gemaakt is.

Neem bijvoorbeeld de volle yoghurt met aardbeien of kersen van Belorigine: uit niets kan de consument opmaken waar de ingrediënten van het product vandaan komen. Waar komen de aardbeien vandaan? En de kersen? Zeker niet uit België! En voor de yoghurt met Luikse stroop geldt dat die smaakmaker maar 2.7% van de yoghurt uitmaakt.

Kunnen we dan nog spreken van een Belgische product omdat het in België gefabriceerd werd? In hoeverre is het product (of hoeveel van het product is) trouwens in België gefabriceerd en/of getransformeerd?

Danone overtreedt de wet niet, maar profiteert van de bestaande onduidelijkheid over de toekomstige nieuwe reglementering door op de golf van de "Made in Belgium" te surfen. De beslissingen op Europees niveau zullen afgewacht moeten worden om meer klaarheid te brengen.

Daarom is het voor het OIVO ook belangrijk om zijn eisenpakket betreffende de etikettering van de oorsprong van de voedingsmiddelen in herinnering te brengen.

Het OIVO verdedigt het principe van het verplicht etiketteren van de oorsprong van de voedingsmiddelen

Wat de ingrediënten van het product betreft, moet er verplichte vermelding van de oorsprong zijn voor de elementen die meer dan 50% van de samengestelde producten vertegenwoordigen of die het belangrijkste kenmerk van het product zijn (zoals tomaat in ketchup, sinaasappel in het betreffende sap, aardbeien in aardbeienyoghurt) of die in de productnaam voorkomen.

Voor de overige eisen van het OIVO aangaande de etikettering verwijzen we naar onze recente studie over de Voedingswaarde-etikettering: te veel informatie wordt desinformatie of wanneer beter de vijand van goed wordt, april 2010.