Bisfenol A gevaarlijk?

Bisfenol A (BFA) wordt gebruikt als stabilisator en verharder van kunststoffen. Deze stof vinden we terug in tal van plastic producten (zoals fopspenen, waterkokers, flessen,...) en geeft een giftige stof af als ze opgewarmd wordt. Het risico bestaat dat baby's bij elke maaltijd iets van die giftige stof mee naar binnen krijgen.

Al sinds enkele jaren geven verschillende studies aan dat het gebruik van deze stof vermeden zou moeten worden. Volgens de Journal of the American Medical Association zou Bisfenol A bij de mens gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals verstoring van de hormonenwerking en afname van de vruchtbaarheid.

In 2008 analyseerde het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) 39 fopspenen en 17 hergebruikbare drinkbekers van polycarbonaat. Er werd daarbij geen enkele overschrijding van de norm vastgesteld. Die bevinding leidt ons naar de volgende vraag: gaan de huidige beperkingen ver genoeg? Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAVV) is er geen enkele reden voor ongerustheid.

Ondanks de uitgevoerde studies kondigt de EAVV vandaag immers aan dat er geen nood is aan een verlaging van het huidige bisfenol A-plafond. En dat terwijl de Canadese regering eerder al beslist heeft om de gezinnen via de bisfenol A-reglementering te beschermen en o.a. een verbod op fopspenen van polycarbonaat met bisfenol A uit te vaardigen, dat in voege getreden is op 11 maart 2010.

Volledig tegengesteld aan het standpunt van de EAVV vraagt ook het BEUC (de Europese consumentenorganisatie) om bisfenol A te verbieden. Het OIVO van zijn kant is zeer verbaasd over de houding van de EAVV en steunt het voorstel van het BEUC. Een verbod kan trouwens niet echt problemen opleveren aangezien er andere stoffen bestaan die dezelfde functies kunnen vervullen. Tot er volledig uitsluitsel is raden wij, gelet op het risico, aan om fopspenen van glas te gebruiken en het gebruik van fopspenen van PVC te beperken wanneer er ook warme dranken gedronken worden, omdat die de vorming van bisfenol A in de fopspenen van polycarbonaat zouden aanwakkeren.