Teeltkalender

Uw eigen groenten, kruiden en bloemen kweken volgens de regels van de kunst. In deze teeltkalender vindt u praktische tips voor een goede teelt, van het zaaien over de verzorging tot de oogst.

Voor de teelt van groenten kiest u best een zonnige plek in de tuin, niet te ver verwijderd van een waterbron. Zorg ervoor dat uw moestuin afgeschermd is voor vervuiling.

Ongeacht de gebruikte zaaitechniek, moet het zaaien altijd gebeuren op een goed voorbereide en een in de diepte gevoede bodem. En nog een laatste basistip: na het zaaien en inharken van het zaad moet de bodem altijd aangestampt worden (met een rol of stamper).

Er bestaan verschillende zaaitechnieken:

Breed uitzaaien gebeurt in een tuin of moestuin: de plantjes moeten later niet uitgedund worden, wat veel tijd in beslag neemt en de ontwikkeling van de plantjes vertraagt, en ze wortelen beter in de grond, wat ze meer resistent maakt tegen aanvallen van buitenaf.

Beschermd zaaien gebeurt in een serre of moestuin: wie verschillende zeldzame, exotische planten of verschillende teelten dooreen wil kweken, opteert best voor deze techniek. Enige minpunt is dat deze planten nood hebben aan een sterkere, constante warmtebron en dat er speciale potgrond gebruikt moet worden met perliet, die het draineren en verluchten van de grond bevordert. Zorg er ook voor dat de graantjes niet te dicht opeen liggen en dek het zaaigoed af met gezeefde aarde.

Zaaien op een kweekplaats gebeurt op kleine schaal, op een plaats met voedzame humusgrond, goed blootgesteld aan de zon en beschermd tegen de wind. Het kiemen en groeien kan optimaal verlopen tot wanneer de plant voldoende groot is.

Teeltkalender