Om in goede conditie te zijn, moet je 250 gram vlees per dag en per persoon eten

JuistFout
Zone lid
Blijf in vorm, ontvang de informatie over gezondheid
E-mail
Paswoord
Paswoord vergeten? Klik hier
Tip : Als je in vorm wilt blijven, schrijf je in

Coach

Tip van de dag

Goede en slechte cholesterol

Cholesterol is nuttig voor het organisme want hij maakt de afbraak mogelijk van vitamine D, van bepaalde hormonen, van de galzuren en helpt bij de vorming van de celmembranen. Het grootste deel van onze cholesterol (± tweederden) wordt synthetisch geproduceerd door ons organisme, hoofdzakelijk door de lever (dat noemen we de endogene cholesterol) en de rest is afkomstig uit de voeding (dat is de exogene cholesterol).

Het probleem rond de cholesterol is dat hij zich afzet op de aderwanden en kan leiden tot een verdunning of een verstopping ervan. Op termijn leidt dit fenomeen tot hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of een hersenbloeding. De cholesterol wordt door het bloed vervoerd: de HDL eiwitten (High Density Lipoproteins) naar de lever --> dat is de goede cholesterol want na omzetting in de lever wordt hij afgevoerd naar de darm via de galzouten; de LDL eiwitten (Low Density Lipoproteins) naar de cellen waar hij wordt opgeslagen --> dat is de slechte cholesterol. Het doel bestaat erin een hoog gehalte HDL en een laag gehalte LDL te hebben.

Voeding die veel verzadigde vetten bevat, verhoogt het gehalte LDL cholesterol terwijl enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten dat gehalte verlagen. Om de voeding in evenwicht te houden, is het nuttig om ernaar te streven de consumptie van verzadigde vetten te verminderen en die van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten te vermeerderen, waarbij men tegelijk er wel op let dat de totale hoeveelheid vetten vermindert. Voorbeelden van producten met veel enkelvoudig onverzadigde vetten: olijfolie, koolzaadolie, aardnotenolie, notenolie, vette vissen.

Voorbeelden van producten met veel meervoudig onverzadigde vetten: saffloerolie, maïsolie, sojaolie, zonnebloemolie, specifieke margarines, specifieke minarines, vette vissen.

Tip: zoek naar de enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten!


Alle tips

Maak kennis met onze RSS- en Podcastdiensten

Hoe werkt het?

Inschrijven voor de diensten

U moet zich inschrijven om een commentaar te kunnen posten.

Geen commentaren voor deze Podcast.