De consumptie van verzadigde vetten moet beperkt worden

JuistFout
Zone lid
Blijf in vorm, ontvang de informatie over gezondheid
E-mail
Paswoord
Paswoord vergeten? Klik hier
Tip : Als je in vorm wilt blijven, schrijf je in
Coach

Tip van de dag

Hoe vermijd je vette vleessoorten

Vlees is interessant voor de aanvoer van eiwitten met een goede biologische waarde (d.w.z. in nuttige verhoudingen samengesteld uit aminozuren die niet door het organisme aangemaakt kunnen worden), ijzer en vitaminen.

Maar het is ook een bron van vetten die veel verzadigde vetzuren bevatten, ofwel het type vetten dat geassocieerd wordt met een hoog risico voor hart- en vaatziekten.

Het vetgehalte van een vleessoort varieert heel sterk naar gelang van het soort dier (varken, rund, paard, ...) en van het lichaamsdeel (lenden of borst) waar het vlees uit versneden werd.

Om de vetaanvoer van vlees terug te schroeven, kun je beginnen met al het vet te verwijderen vóór je het bereidt. Bij gevogelte zorgt het verwijderen van het vel al voor een soms grote vermindering van de hoeveelheid vet.

Maar er blijft nog altijd het vet dat in het vlees verborgen zit en dat niet verwijderd kan worden. Voor die vleessoorten bestaat de enige oplossing erin ze met mate te consumeren. Voorbeelden van zulke vleessoorten die je met mate moet eten zijn: gehakt vlees (worsten, vleesbrood), de vette delen van een varken (spek, spare-ribs, spiering, ...), de vette delen van een rund (borst e.a.), bepaalde soorten gevogelte (gans, eend, kip), schapenvlees, de vette delen van een lam.

Tip: je kunt voordeel doen door het gehakt te vervangen door filet americain natuur!


Alle tips

Maak kennis met onze RSS- en Podcastdiensten

Hoe werkt het?

Inschrijven voor de diensten

MOVE EAT Welke weg in Godsnaam nemen ? Raad & Win

Herkent u hen ?

Tussen twee afleveringen kan u deelnemen aan een kleine quiz "De heiligen". De plaatsen van "Jezus en de apostelen" uit de scène van het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci zijn vervangen door Belgische en internationale mediafiguren. Sommigen zijn overleden maar anderen leven nog. Probeer te raden om wie het gaat. Misschien wint u een prijs.

Probeer de namen van de 13 personen uit elke aflevering te raden (tien afleveringen in totaal). Dus 130 personen.

Iedereen die er in geslaagd is om de 130 namen juist te raden, neemt automatisch deel aan de trekking. De winnaar wint een gepersonaliseerd advies over gezonde voeding.

Wedstrijdreglement

U moet zich eerst inschrijven om te kunnen deelnemen aan de quiz

Keer terug naar de lijst met de afleveringen.

Koolvis

De koolvis, ook gekend onder de naam pollak, is een zeevis van de familie van de schelvisachtigen. Die naam duidt twee vissen aan: de koolvis en de witte koolvis (ook pollak), die sterk op elkaar gelijken. De witte koolvis (wetenschappelijke naam: ...
verderlezen

Diepgevroren frieten en kroketten

Als je in de afdeling diepvriesproducten van een modern warenhuis komt, valt het meteen op: de Belgen houden van frieten en kroketten! Getuige daarvan is het ruime gamma dat wordt aangeboden: frieten van verschillende grootte en dikte, aardappelkroketten, ...
verderlezen