Vast vet is beter dan plantaardige olie voor frituren

JuistFout
Zone lid
Blijf in vorm, ontvang de informatie over gezondheid
E-mail
Paswoord
Paswoord vergeten? Klik hier
Tip : Als je in vorm wilt blijven, schrijf je in
Coach

Tip van de dag

Vermijd de verzadigde vetten

De voedingsvetten hebben niet allemaal dezelfde samenstelling. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de verzadigde en de enkelvoudig en de meervoudig onverzadigde vetten. De enquĂȘtes over de voedselconsumptie van de Belgen tonen dat we te veel verzadigde vetten consumeren, die de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en van bepaalde kankers (van de darm, borst, prostaat) in de hand werken.

Ideaal zouden de verzadigde vetten niet meer dan een derde van de vetaanvoer of 10% van de totale energieaanvoer mogen vertegenwoordigen: dit is ongeveer 23 g per dag bij een vrouw van 55 kg en 30 g per dag bij een man van 70 kg. De voedingsproducten die veel verzadigde vetten bevatten zijn (in dalende volgorde): palmolie, reuzel, boter, gewone margarines, vette fijne vleeswaren, worstjes en gehakt vlees, taart en gebak, koekjes, chocolade, pralines, vette vleessoorten, slagroom, kazen, volle melk.

Tip: lees de voedingswaarde-etikettering - ze kan je inlichten over de verzadigde vetten in een voedingsproduct!


Alle tips

Maak kennis met onze RSS- en Podcastdiensten

Hoe werkt het?

Inschrijven voor de diensten

Jammer, dit antwoord is fout

Veel zout consumeren verhoogt het risico voor hoge bloeddruk, maar ook voor andere ziekten waaronder maagkanker. Een evenwichtige voeding voorziet het organisme van al het natrium dat het nodig heeft en het is bijgevolg niet nodig om nog ergens zout aan toe te voegen. Mensen doen dat meestal toch louter uit gewoonte of voor een sterkere smaak. Om de zoutconsumptie te beperken, wordt aangeraden om het zout te vervangen door kruiden of specerijen, de consumptie van zeer zoute producten (zoals chips en andere snacks) te beperken, maar ook zo weinig mogelijk producten uit blik of bereide gerechten te eten, die ook vaak sterk gezouten zijn.Olie van aardnoten is goed bestand tegen warmte

Juist        Fout